Jarní očista a nejen ta? Zkuste kopřivu dvoudomou!


Zdroj: Pixabay.com

Jaro se postupně hlásí o slovo, i když letos je to teda velmi opatrné. Hlína pomalu začíná vonět, ptáci už člověka po ránu vzbudí svým zpěvem, čápi se vracejí na svá hnízda na komínech, sněženky a bledulky už téměř odkvetly i na horách, tráva se pomalu zelená. Ani bylinky na sebe nedávají čekat. Člověk už potká kvetoucí podběl, petrklíče či sasanky. To už aby člověk koukal, kudy jde, jinak ho spálí zase tak odporná kopřiva… ANO, pro spoustu lidí je kopřiva nežádoucí plevel, který neskutečně pálí.


Když jsem se jako malý špunt spálila o kopřivu, dostalo se mi prosté odpovědi: „Aspoň nebudeš mít revma!“ A fňukáček měl smolíka. Pokud kopřiva působí jako prevence proti revmatismu, tak i štípnutí od mravence musí mít stejný účinek, neboť za nepříjemné svědění či pálení v obou případech může kyselina mravenčí.

Když mi byly asi 3 roky, jezdit na naháčka na kole byla skvělá aktivita. Chtěla jsem přejet přes potok po lávce (rozuměj po prkně), načež jsem ale lávku netrefila, jak bylo potřeba a poslala jsem to přímo do kopřiv... Takže mně se revma musí vyhnout obrovským obloukem…

Kopřiva a její hlavní léčivé účinky

Kopřivu je vhodné používat jak čerstvou (spařenou či vařenou, aby ztratila pálivost), tak sušenou (taky nepálí). Pokud si utrhnete mladé vrchní lístky a promnete je v prstech, nespálí vás, a můžete lístky sežvýkat i čerstvé, jsou lahodné.


Sběr je doporučovaný na jaře, asi do 20. května, později už rostlina obsahuje příliš mnoho dusičnanů z alkalické (zásadité) půdy, na které se jí daří (kopřivy jsou indikátorem starých rozvalených a zarostlých zdí, zídek a vůbec pozůstatků lidských obydlí). Případně pak lze sbírat mladé výhonky v září. Pro použití jsou nejvhodnější listy, příp. kořen rostliny. Ten se ale většinou používá zevně.


Zřejmě díky vysokému obsahu flavonoidů a draslíku mají listy kopřivy silné čistící, detoxikační a diuretické (močopudné) vlastnosti. Jsou tedy velmi dobrými pomocníky při zklidňování četných chorobných stavů, např. dětských ekzémů či kloubních potíží u dospělých. Čaj z kopřivy k přípravě obkladu nebo užívání potravinových doplňků z kopřivy mohou tišit bolest zanícených kloubů, především když je příčinou dna. Díky diuretickým účinkům pomáhá kopřiva organismu vyloučit nadbytečné tekutiny a lze ji užít jako pomocný lék při různých onemocněních. Nemocní se zánětem močových cest se mohou např. přesvědčit, že podporuje tvorbu moči., ta pomůže vyloučit chorobné zárodky z těla. Ženy trpící před menstruací nadýmáním, mohou při užívání kopřivových potravinových doplňků cítit zřetelnou úlevu.

PŘEČTĚTE SI: Tužebník jilmový – léčivka od potoka

Kopřivu lze považovat za naši snad nejlepší léčivku na pročištění krve a krvetvorbu, o což se v těle stará slezina. Ta je podle TČM (tradiční čínská medicína) úzce spjata s se slinivkou břišní a tudíž kopřiva má také velmi dobrý vliv právě na slinivku břišní. Kopřia je též důležitým pomocníkem při snižování obsahu cukru v krvi. Léčí nemoci a záněty močových cest a chorobné zadržování (zástava) močení a protože současně vyvolává dobrý průběh stolice, je velmi vhodná na jarní kúry. Kopřiva zmírňuje kornatění cév, samozřejmě i ve všech částech mozku (napomáhá k udržování jejich elastičnosti), proto má blahodárný vliv na funkci mozku. Je význam­ným zdrojem železa a má silnou schopnost odstraňovat jedy z orga­nismu a mozku.

Pro sportovce

Kromě jiného kopřiva snižuje vylučování kyseliny močové a karbamidu, které mají původ ve fyziologické poruše proteinů svalového původu (při zátěži) a v potravinových proteinech. Vyšší koncentrace kys. močové a karbamidu v krvi a moči ukazuje na špatnou hydrataci organismu, resp. na dehydrataci nebo na nadměrný přísun proteinů v potravě (např. tzv. „proteiňáků“). To u sportovců vyvolává únavu a tendinitidu, což je bolestivé onemocnění šlach až poškození ledvin.

Kopřiva dvoudomá
Zdroj: Pixabay.com

Jak kopřivu používat?

Čaj je klasikou, to napadne asi každého. Nicméně kůra kopřivovým čajem by neměla být delší než 14 dní. Pak je ideální kopřivu nahradit břízou (bříza bělokorá). Kopřiva je totiž opravdu silný „rejžák“, který vydrhne vaše ledviny. A všeho prostě moc škodí… Velikonoce už sice letos byly, ale kopřivovou nádivku, polévku anebo špenát si můžete dopřeát kdykoliv. Z čerstvých kopřiv bude špenát určitě chutnější než ze sušených. Můžete si je zkusit i zamrazit, abyste mohli „špenátovat“ i v létě. Zkuste kopřivu nasekat do polévky místo petrželky. Zkušenější bylinkáři se mohou vrhnout na tinktury, mastičky, různé bylinné směsi apod. Užití kopřivy je opravdu široké, tak hurá na lesní palouky na čerstvé výhonky a rostlinky. Když si nevezmete rukavice, trochu vás to popálí, ale zase nebudete mít revma!

Použití (všeobecně):

  • snižuje hladinu krevního cukru

  • působí mírně močopudně

  • proti krvácení

  • protizánětlivě

  • urychluje hojení ran

  • regeneruje pokožku

  • proti pocení

Čaj (nálev) užíváme při:

  • chudokrevnosti a anémii a jiných těžkých chorobách krve - čistí totiž krev

  • podporuje krvetvorbu

  • při nedostatku mateřského mléka na kojení

  • potížích látkové výměny a trávení a větrech

  • zahlenění

  • nemocech a zánětech močových cest

  • vyvolává dobrý průběh stolice

  • při ekzémech

  • bolestech hlavy

  • ledvinovém a močovém písku

  • vysokém obsahu cukru v krvi, i při cukrovce

  • má dobrý vliv na slinivku břišní

  • velmi pomáhá při alergiích (senná rýma apod.) - kopřivový čaj pijeme delší dobu

  • odstraňuje náchylnost k prochladnutí

  • pomáhá při revmatizmu

  • a mnoho dalších...


Ať vám kopřiva chutná a dobře slouží při jarní očistě!

PŘEČTĚTE SI: Superkompenzační sacharidová dieta (SSD)